8 de marzo de 2009

El Partit humanista cumple 25 años.


www.partithumanista.org

Comunicat de Premsa 08/03/2009


El Partit Humanista compleix 25 anys


El 8 de març de 1984, fa 25 anys, va irrompre a l'escenari polític internacional el partit humanista. En desenes de països, milers d'humanistes van sortir al carrer en manifestacions, pegades de cartells, amb campanyes públiques, obertura de locals... produint un gran impacte al món social i polític de l'època. Recentment instaurades les democràcies formals a tot el món semblava que ja res nou no podia produir-se. En aquest context neix el Patit Humanista.

Els partits sorgeixen normalment com un despreniment d'un altre partit; com una reunió de notables "amb cartera de clients"; com una societat de pensament (ateneus, institucions culturals); com a un moviment o corrent d'opinió, o agrupament de persones que s'ideologitza (exemple: sindicats, grups ecologistes, pacifistes, cooperativistes, etcètera).

El Partit Humanista sorgeix de la institució social i cultural "La Comunitat per al Desenvolupament Humà", organisme del Moviment Humanista. S'inspira en el sistema d'idees conegut com a Nou Humanisme o Humanisme Universalista exposat per Silo (pseudònim de Mario Luis Rodríguez Cobos) en diversos textos, conferències i seminaris.

Com s'ha dit, es va originar en un corrent de pensament, cas poc comú al segle XX. Val la pena citar un paràgraf de l'informe de la Taula Coordinadora del Primer Congrés de la Internacional Humanista, a Florència, Itàlia, gener de 1989:

"En aquella època, l'únic corrent que parlava d'humanisme en el sentit d'acció política i amb caràcter internacional, era el representat per aquests partits (humanistes) que començaven a desenvolupar-se amb les dificultats pròpies dels començaments. Aquests primers partits no van tenir per base l'acció gremial o estudiantil, ni van ser despreniments d'altres estructures polítiques, ni es van organitzar entorn de líders provinents d'agrupacions polítiques. Els seus començaments estan relacionats amb associacions culturals preocupades per l'estudi del desenvolupament humans i dels processos socials".

Des dels seus orígens, el PH ha apostat pel treball de base arrelat als barris i ha posat en marxa nombroses campanyes exigint la sortida de l'OTAN, la derogació de les lleis d'estrangeria, la creació d'una Llei de Responsabilitat Política i acabar amb l'abús dels Psicofármacs en nens, entre d'altres. El Partit Humanista s'ha presentat en totes les cites electorals, tant generals com d'autonòmiques o municipals des de l'any de la seva fundació.

D'altra banda, una de les característiques fonamentals del partit sempre ha estat la seva vocació internacionalista. El 1989, es va incloure en la Primera Internacional Humanista, realitzada a Florència i, en l'actualitat, es troba legalitzat a 24 països de tot el món, mentre uns altres 10 països projecten fer-ho pròximament. A més, des de fa uns anys es vénen formant les diferents Regionals Humanistes continentals, de les quals el Partit Humanista forma també part. D'aquesta manera, el PH és, ara com ara, l'únic partit capaç de donar una alternativa mundial a l'actual sistema capitalista.

El Partit Humanista s'ha caracteritzat, des de que la seva fundació el 1984, per ser portador d'una clara identitat d'estil i ideològica, sustentada en una base filosòfica pròpia i revolucionària. Des d'aquesta es dóna una resposta coherent a les problemàtiques socials i personals, pròpies d'aquest moment de canvi pel qual transita la humanitat.

Les bases ideològiques i metodològiques estan expressades principalment al llibre "Cartes als meus amics", de Silo i als documents elaborats des de la fundació del partit, com són les Tesis del Nou Humanisme, la Declaració de Principis i les Bases d'Acció Política. A aquests materials se sumen els documents dels Congressos Nacionals i Provincials, els llibres Taronja (nacional, de cada província i en alguns casos, de ciutats) i els elaborats per la Internacional Humanista i les Regionals Humanistes.

El Símbol del PH
La pregunta sobre el significat del símbol del Partit Humanista és una de les més freqüents. És la cinta de Moebius, una cinta de moviment permanent que es corba sobre si mateixa al seu recorregut. La seva forma és similar a un número vuit dibuixat en horitzontal i forma dos àmbits permanentment vinculats per la mateixa cinta que va d'un àmbit a un altre. Aquesta insígnia expressa justament la nostra intenció de vincular en el mateix pla d'importància l'intern i l'extern, l'individu i la societat, el públic i el privat. Tot això és present en l'armat doctrinari del partit; amb aquesta copresència s'han formulat les Tesis i se'n desprenen les nostres postures puntuals sobre els fets que es produeixen i emmarquen aquelles que em produïm.

Alhora, aplicat aquest concepte a l'acció política, es desprèn que les accions del partit van cap a la societat i torna d'ella un tipus de resposta que permet fer correccions d'implementació abans de promoure una nova acció que va cap a la societat.

Partit Humanista de Catalunya

No hay comentarios: